TEST 02: INDIAN POLITY AND CONSTITUTION

Syllabus: Historical background and making of the constitution

1. Consider the following statements

  1. It designated `Governor of Bengal’ as `Governor General’ of Bengal.

  2. Bombay, Madras and Bengal presidencies were made independent of one another.

  3. Provided for the establishment of a supreme court at Calcutta (1774).

What are the features of the regulating act of 1773?

(A) 1 and 2

(B) 2 and 3

(C) 3 only

(D) 1,2 and 3

2. Which of the following Government of India act is called the mini constitution of India?

(A) Government of India Act 1919

(B) Government of India Act 1935

(C) Government of India Act 1915

(D) Government of India Act 1909

3. Supreme Court of India was established on the recommendation of

(A) Pits India Act of 1784

(B) Regulating act of 1773

(C) Charter act of 1L793

(D) Charter act of 1813

4. Consider the following statements.

  1. The Indian Councils Act 1891 transformed the executive council of Viceroy into a cabinet.

  2. The members of the interim government in 1945 were members of the Viceroy’s Executive Council.

Which of the above is/are correct?

(A)  1 only

(B)  2 only

(C)  Both 1 and 2

(D)  Neither 1 nor 2.

5. Which of these acts provided the British Government ultimate control over Company’s affairs and its administration in India?

(A)  Indian Councils Act 1861

(B)  Charter Act of 1853

(C)  Pitt’s India Act of 1784

(D)  Regulating Act 1733

6. Which of these acts, for the first time, provided for the association of Indians with the executive Councils of the Viceroy and introduced the system of communal representation?

(A)  Indian Councils Act of 1909

(B)  Indian Councils Act of 1919

(C)  Government of India Act 1935

(D)  Indian Councils Act of 1891

7. Which of the following statements is/are correct regarding the Government of India Act of 1858?

  1. It ended the system of double government in India.

  2. It introduced for the first time, local representation in the Central Legislative Council.

  3. It changed the designation of the Governor-General of India to that of Viceroy of India.

Select the correct answer using the code given below:

(A) 1 only

(B) 3 only

(C) 1 and 3 only

(D) 1, 2 and 3

8. Which of the following changes were made by the Indian Independence Act of 1947?

  1. It empowered the assembly to abrogate any law made by British Parliament in relation to
 India.

  2. It enabled the assembly to perform law-making functions apart from drafting the constitution.

Select the correct answer from the code given below:

(A) 1 only

(B) 2 only

(C) Both 1 and 2

(D) Neither 1 nor 2

9. The Constituent Assembly of India was step up under the framework of?

(A) Cripps mission (1942)

(B) Cabinet mission (1946)

(C) Simon commission (1927)

(D) None of these

10. The all important drafting committee had two distinguished jurist and lawyers along with the chairman Dr. B.R. Ambedkar. They were?

(A)    B.N Rau and Alladi Krishnaswamy Iyer

(B)    B.N Rau and S.N. Mukherjee

(C)   Alladi Krishnaswamy Iyer and K.M. Munshi

(D)   K.M. Munshi and S.N. Mukherjee

11. The philosophy underlying the Indian constitution was embodied quite early in the Objective Resolution, which was moved in the first session of the Constituent Assembly (on 13 December 1946) by:

(A)    Pandit Jawaharlal Nehru

(B)   Sardar Vallabhbhai Patel

(C)    Chakravarti Rajagopalachari

(D)    Dr. Bhimrao Ramji Ambedkar

12. The Objective Resolution was unanimously adopted by the Constituent Assembly on 22nd January 1947, had the following provisions as given below:

  1. Adequate safeguards shall be provided for minorities, backward and tribal areas, and depressed and other backward classes.

  2. All power and authority of the Sovereign Independent India, its constituent parts and organs of government, are derived from the people.

Which of the statements given above is/are correct?

(A)  1 only

(B)  2 only

(C)  Both1 and 2

(D) Neither 1 nor 2

13. Consider the following pairs:

             Committees of Constituent Assembly:  Chairman

  1. Union Constitution Committee: Sardar Vallabhai Patel

  2. States Committee: Jawahar Lal Nehru

  3. Union Powers Committee: J.B. Kripalani

Which of the above pairs is/are correctly matched?

(A) 1 only

(B) 2 and 3 only

(C) 2 only

(D) 1 and 3 only

14. The national Anthem was adopted by the constituent Assembly on which of the following day?

(A)    24 January, 1947

(B)   22 July, 1947

(C)   29 August, 1947

(D)    26 November, 1949

15. The first meeting of the Constituent Assembly had taken place on December 9, 1946 was presided by whom as its interim president?

(A)  Pandit Jawaharlal Nehru

(B)   Dr. B.R. Ambedkar

(C)   Dr. Rajendra Prasad

(D)   Dr. Sachidanand Sinha

ANSWERS

1. C

2. B

3. B

4. D

  • The Viceroy’s Executive Council was the cabinet of the government of British India headed by the Viceroy of India. It was transformed from an advisory council into a cabinet run by the Indian Councils Act 1861. The members of the interim government were also the members of the Viceroy’s Executive Council.

5. C

6. A

7. C

8. C

9. B

10. C

11. A

12. C

13. C

14. A

15. D

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts
Test 2: geography Syllabus :Latitudes, Longitudes and Time Zones & Earthquakes and Volcanoes Q1. Consider the following statements regarding latitudes and longitudes? Longitudes are angular distance of a place from the equator. ...
READ MORE
1.Which of the below mentioned is an example of In-situ conservation method? (A) Zoological parks (B) Botanical gardens (C) National Parks (D) Wildlife safari parks 2. Consider the following statements: India has more National Parks ...
READ MORE
TEST 01: GEOGRAPHY
Syllabus: Introduction, Solar system and Interiors of the earth.  Q1. Which of the following are correctly matched? a) The moon- The big Splat theory b) Origin of universe- The Big Bang theory c) Evolution of ...
READ MORE
Syllabus: preamble, salient features of constitution, formation of states 1.Which of the following is true about preamble? It is not enforceable by courts. It is part of constitution. Preamble enshrines narrow ...
READ MORE
Syllabus: Banking and Economic Planning in India 1. Consider the following statements. Monetary policy announced per year Price stability & exchange rate stabilization are the objectives of monetary policy. Credit policy ...
READ MORE
Syllabus: Inflation 1. Which among the following correctly describes skewflation in an economy? (a) It refers to a situation of inflation combined with a slow growth rate and a relatively high ...
READ MORE
Syllabus : Environmental Pollution 1. Consider the following statements: Chemical Oxygen Demand (COD) is the total measurement of all chemicals (organics & in-organics) in the water Biochemical Oxygen Demand (BOD) is ...
READ MORE
TEST 04:GEOGRAPHY Syllabus:Geomorphic processes Q1. Which one of the following processes is a gradational process? a. Deposition b. Diastrophism c. Volcanism d. Erosion Q2. Which one of the following materials is affected by hydration process? a. Granite b. Clay c. ...
READ MORE
TEST 01: ECONOMY Syllabus: National income 1. Consider the following statements: 1. GNP=GDP + Net factor income from abroad 2. Net National Product at factor cost is “National Income” 3. National Disposable Income=Net National product ...
READ MORE
Syllabus: prime minister, council of ministers 1.Which of the following article of Indian Constitution mentioned about the appointment of the Prime Minister? A. Article 75 B. Article 80 C. Article 84 D. Article 86 2. Consider ...
READ MORE
TEST 02: GEOGRAPHY
TEST 04: ENVIRONMENT AND ECOLOGY
TEST 01: GEOGRAPHY
TEST 03: INDIAN POLITY AND CONSTITUTION
TEST 02: ECONOMY
TEST 04: ECONOMY
TEST 03: ENVIRONMENT AND ECOLOGY
TEST 04:GEOGRAPHY
TEST 01: ECONOMY
TEST 08: INDIAN POLITY AND CONSTITUTION

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *